Obnova kopalnice: 7 nasvetov, ki jih morate vedeti preden začnete

Obnova kopalnice

Vsi si želimo kopalnico, ki izraža naš osebni slog in hkrati nudi udobje, ki ga potrebujemo. Poleg tega pa je pomembno tudi to, da ima pravilno izvedene napeljave in pripomočke, ki zagotavljajo funkcionalnost in vrednost. Če se projekta kot je obnova kopalnice lotite pravilno s tem, da jo skrbno načrtujete in izberete pravilen dizajn, lahko kopalnico svojih sanj spremenite v resničnost.

Kaj morate upoštevati pri obnovi kopalnice?

Kako se boste lotili obnavljanja kopalnice je odvisno predvsem od obsega dela in vašega proračuna. Preden začnete z delom je pametno, da si odgovorite na nekaj vprašanj:

  • Kako bo naša kopalnica izgledala?
  • Kaj želite storiti, delna obnova ali prenova kopalnice v celoti (kopalnica na ključ)?
  • Koliko denarja želite porabiti?

Ne glede na to ali želite zamenjati le kopalniško pohištvo ali spremeniti svojo kopalnico v wellness cono – predhodno sestavite podroben načrt ciljev in stroškov.

Obnova kopalnice je projekt, ki potrebuje nekaj časa za realizacijo. Če zaradi dela vaša kopalnica ni uporabna, je smiselno premisliti o začasni nadomestni lokaciji, dokler adaptacija kopalnice ni zaključena. Obnova kopalnice je gradbeno delo, zato bodite pripravljeni na hrup in po potrebi opozorite svoje sosede.

Manjša opravila, kot so na primer montaža kopalniškega pohištva lahko tudi sami opravite z ustreznimi navodili. Ostala dela kot so vodovodne inštalacije, elektro inštalacije, polaganje keramike itd. pa je bolje prepustiti izkušenim mojstrom, ki bodo delo opravili kakovostno in za dolgoletno uporabo kopalnice.

Pravilno načrtovanje pri obnovi kopalnice

Načrt za prenovo kopalnice

Preden sploh pokličete izvajalca za prenovo kopalnice, se najprej pogovorite z vsemi, ki bodo uporabljali ta prostor. Poskusite razpravljati o napeljavah in zaključkih, ki bi jih radi imeli in koliko proračuna ste pripravljeni nameniti za prenovo. Ko načrtujete svoj proračun, je pomembno, da imate malo dodatno denarja, saj nikoli ne veste, ali bo prišlo do kakšnih nepričakovanih težav, ki bodo kasneje povečale stroške.

Takšen načrt je zelo koristen in v času, ko se premikate skupaj s projektom, sledite svojemu načrtu kopalnice po meri. Ko začnete s prenovo morate vedeti za obnova kopalnice lahko traja od enega do več tednov (odvisno od vaših želja). Ne glede na to koliko časa bo trajalo se poskusite upreti skušnjavi, da spreminjate svoje prvotne načrte, razen če pride do finančnih omejitev ali težav. Sprememba načrtov vas bo prisilila, da boste porabili več in da se datum zaključka podaljša.

Predlagamo, da izberete izvajalca, ki nudi vse storitve na enem mestu za prenovo kopalnice in ne vsakega izvajalca posebej (električar, vodovodar, keramičar, slikopleskar…). Izvajalci različnih podjetjih med seboj niso usklajeni in zato lahko prihaja do napak in dodatnih stroškov. Ravno tako je zamudno čakanje na termin vsakega izvajalca posebej. Izvajalec, ki opravi celotno prenovo kopalnice oziroma kopalnico na ključ je nekoliko dražji, vendar je prenova opravljena hitro in točno tako kot ste si želeli. Na koncu boste ohranili mirne živce.

V primeru, da imate težave z načrtovanjem kopalnice, se pogovorite z izvajalcem in vprašajte za njegov nasvet. Profesionalen izvajalec ima za seboj mnogo zaključenih projektov, zato bo hitro predstavil vizijo in možnosti izvedbe po vašem stilu, ter prevzel dobavo materialov, ki jih potrebujete za prenovo kopalnice.

Upoštevajte velikost kopalnice

Obnova kopalnice: 7 nasvetov, ki jih morate vedeti preden začnete

Glede na velikost kopalnice ima prostor različne zahteve – zlasti, ko gre za opremo in kopalniško pohištvo, pa tudi bravno shemo in svetlobo je treba prilagoditi okoliščinam. To je treba upoštevati pri adaptaciji ali obnovi kopalnice.

V manjši kopalnici naredite prostor

Majhne kopalnice, ne glede na uporabo bi morale delovati večje kot dejansko so. Za to je pomembna optimizacija prostora in pravilna izbira opreme (npr. vogalni tuš ali kad) ter kopalniškega pohištva, ki nudi dovolj prostora za shranjevanje, vendar ne zavzema nepotreben prostor v kopalnici. Poleg tega lahko kopalnico vizualno povečamo s svetlimi barvami in pravo osvetlitvijo.

V večji kopalnici izkoristite prostor

V primerjavi z majhno kopalnico večji prostor ponuja več možnosti oblikovanja. Spremenimo ga lahko v razkošni wellness prostor s prostostoječo kadjo, tušem in lastno savno.

Poleg tega je lahko obnova kopalnice v velikem prostoru pripravljena za več družinskih članov z dvojnim umivalnikom, dovolj prostora za shranjevanje in talno prho brez stene. Kadar gre za osvetlitev kopalnice velja načeloma naslednje: združite številne vire svetlobe za popolno osvetlitev in nastavite poudarke.

Ustrezna ventilacija kopalnice

Kopalniški ventilator in ventilacija kopalnice

Na žalost, veliko lastnikov pri prenovi kopalnice zanemarja ta vidik. Česar se ne zavedajo, je dejstvo, da je pravilno prezračevanje zelo pomembno, še posebej če želite zagotoviti dolgoletno uporabo kopalnice. Kopalnica, ki ni ustrezno prezračena, lahko prispeva k številnim težavam kot je nabiranje plesni in glivic.

Priskrbite kopalniški ventilator in časovnik

Kakovosten kopalniški ventilator je zelo pomemben, če želite zagotoviti optimalno kakovost zraka v zaprtih prostorih in je vsekakor vreden svojega denarja. Tisti, ki imajo parni tuš ali nizek strop naj se izogibajo namestitvi ventilatorja v tušu, saj odvajanje pare oziroma kroženje zraka ne bo učinkovito.

Priskrbite si časovnik za ventilator in vzemite tistega, ki omogoča nastavitev časa izklopa po potrebi. Za lastnike domov, ki so trenutno v gradnji, lahko vgradijo tudi daljinski časovnik, ki bi jim omogočilo, da kopalniški ventilator vklopijo sredi dneva ali ponoči na daljavo. Prav tako lahko razmislite o ožičenju senzorja vlage, tako, da bi se ventilator sam vključil in izključil po potrebi.

Tisti, ki imajo mlajše otroke ali nočejo imeti odgovornosti, da vsakič vklopijo časovnik ventilatorja, lahko uporabijo tudi senzor gibanja.

Razmislite o uporabi talnega gretja

Uporaba sistema za talno gretje, ki ga položite pod talne ploščice je lep dodatek. Ne samo, da je temperatura zraka v prostoru ugodnejša, ampak občutek toplote na običajno hladni ploščici v jutranjih urah je lepa sprememba, ki bi jo zagotovo uživali. Pomembno je tudi zagotoviti, da je sistem za talno gretje uporaben tudi pod tušem. Za tiste, ki vas tovrstna obnova kopalnice zanima, je idealno, da se posvetujete s strokovnjakom, ki bi vam pomagal načrtovati postavitev.

Nižji stroški s polaganjem ploščice na ploščico

V kolikor obnova kopalnice ni pogojena z dolgotrajnimi podometnimi vodovodnimi in elektro inštalacijami ter hkrati ne bi želeli imeti prevelik gradbeni poseg, se lahko odločite za polaganje novih tankih ploščic na stare ploščice. Pomembno je le, da so stare ploščice trdno prilepljene na podlago in da je njihova površina ravna. Trenutno situacijo vam lahko oceni izkušen izvajalec in po potrebi slabo podlago odstrani.

Pri takem sistemu polaganja keramike je lahko obnova kopalnice realizirana enostavno, čisto in hitro.

Sorodno: Moderna kopalnica brez ploščic? Uporabite Hydrosol

Izberite zanesljivega izvajalca

Polaganje keramike

Kaj je največja napaka, ki jo ljudje naredijo pri izbiri izvajalca? Ali res velja stari pregovor “kolikor denarja, toliko muzike”? To se pogosto vidi na področju zaključnih gradbenih del oziroma prenove prostorov. Če si želite, da je obnova kopalnice kakovostna, se je pomembno naučiti, kako izbrati izvajalca za prenovo in vrednosti, ki jo boste prejeli in ne zgolj zato, ker ste dobili najnižjo ponudbo. Nemogoče je da bi katero koli podjetje iz katere koli panoge zagotovilo najnižjo ceno, imeli najvišjo kakovost materialov in hkrati zagotovili najboljše storitve.

Lahko dobite kakovostno in vrhunsko storitev, le redko pa boste dobili oboje in še najnižjo ceno. Berite dalje, če želite izvedeti nekaj ključnih dejavnikov kako izbrati izvajalca za obnovo kopalnice.

Vrednost = kakovostni materiali + storitev + cena

Kakovostni materiali

Izvajalci, ki vedno ponujajo najnižje cene, ponavadi uporabljajo tudi materiale nižje kakovosti. Trdo ste delali in investirali veliko denarja v svoj dom. Zakaj bi vse to zavrgli za nekaj evrov, ki jih boste prihranili pri izbiri izvajalca. Rezultat je lahko nižja kakovost materialov ali storitve in strokovnega znanja zaradi cenejše cene. To vas pogosto kasneje stane več in je lažen občutek za prihranek.

Storitev

Cenejši izvajalci, ne morejo in običajno ne stojijo za svojim delom, če pride do napake. Seveda, lahko nekateri izvajalci naredijo projekt za malo manj denarja, ampak vprašanje je kako bodo ravnali z vami, ko pride do napake? Da bi vam lahko zagotovili najcenejšo ceno, imajo običajno neizkušene zaposlene z nižjo plačo, ki niso ustrezno usposobljeni in ne morejo zagotoviti najkakovostnejšega dela iz te stroke.

Cena

Tretji razlog, da je izbira najcenejšega izvajalca lahko težava je to, da imajo pogosto skrite stroške, za stvari, ki jih izkušen izvajalec običajno vključi v svoje ponudbe. Cenejši izvajalci vam lahko kasneje zaračunajo vse malenkosti, ki se nikoli ne končajo. Postanete lahko utrujeni od prepiranja zaradi popravkov ali nepredvidenih težav in zelo hitro opazite, da se vas prvotna ugodna cena na koncu celo stane več.

Obnova kopalnice je projekt pri katerem je pomembno sprejeti dobro odločitev. Da ne bi vaša odločitev temeljila samo glede na ceno vam predlagamo, da si ogledate več izvajalcev in jih razvrstite po vrstnem redu, ki je pomemben za vas; na primer na prvem mestu kakovost materialov, na strokovne strokovne storitve in nazadnje cena.

Ko se odločate za izvajalca za prenovo kopalnice po meri, skrbno:

  • Primerjajte obseg dela izvajalcev. Ali resnično ponujajo isto ceno glede na opravljeno delo za isti projekt?
  • Vprašajte in preverite njihove reference. Kaj pravijo pretekle stranke? So zadovoljne s končnim rezultatom?
  • Na spletu natančno preglejte predlaganega izvajalca. Ali ima podjetje dobro spletno stran?
  • Se vam zdi, da je izvajalec fleksibilen? Ali želi ugoditi vašim željam oziroma želi, da je obnova kopalnice po liniji najmanjšega odpora?
  • Ali resnično verjamete, da lahko uresničijo vašo vizijo?

Končni rezultat je, da boste dobili to, kar ste plačali. Obnova kopalnice pri kateri ste mogoče prihranili trenutno, bi vas lahko dolgoročno stalo veliko več. Velikokrat so tudi nas klicali lastniki nezaključenih del oziroma slabo opravljenih drugih izvajalcev in spraševali kaj zdaj storiti.

Torej, kaj je najboljši način za izbiro izvajalca za obnovo vaše kopalnice?

Obnova kopalnice je velika naložba – vaš dom ne bo videti samo bolj privlačen in udoben za bivanje, ampak tudi poveča vrednost. Ker je obnova kopalnice pomemben projekt si resnično ne morete privoščiti izbrati nekvalificiranega izvajalca, ki ne bo kos preobrazbi vaše kopalnice. Veliko dejavnikov vpliva na kakovost izvajalca, vključno z izkušnjami, strokovnim znanjem in garancijo, ki jo nudi za svoje storitve.

Zaključek

Upamo, da vam bodo nasveti v tem članku pomagali pri prenovi vaše kopalnice, da se boste izognili vsem pastem in napakam, ki smo jih omenili. Ne glede na to ali se odločite za nas ali za katerega drugega izvajalca vam želimo, da uresničite takšno kopalnico kot ste si jo vedno želeli!

Potrebujete prenovo kopalnice?

Ne glede na to ali vas zanima obnova kopalnice, izdelava dodatne sobe ali pa želite zgraditi svoj sanjski dom, ste na pravem mestu!

Več o prenovi kopalnice
Spletno mesto uporablja piškotke za boljšo izkušnjo brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.