Piškotki na strani PETOŠ

Katere piškotke uporabljamo na strani in zakaj?

Kaj so piškotki?

Piškotki so sporočila, ki jih strežnik, na katerem je postavljeno posamezno spletno mesto, prenese na obiskovalčev trdi disk. V njih se shranijo podatki za kasnejšo uporabo (obisk), katerih namen je identifikacija obiskovalca spletnega mesta, njegovega spletnega brskalnika in računalnika. Piškotki so tako dobri kot slabi, dejstvo pa je, da si brez njih ne moremo niti predstavljati pregledovanja spletnih strani.

Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

Na primer:

  • na delih spletnih mest, kjer je potrebna prijava, vas ohranimo prijavljene
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine na vaši napravi
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletne strani.

Piškotki za oglaševanje

Na spletni strani PETOŠ ne uporabljamo piškotkov za oglaševanje.

Piškotek Facebook

Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Facebook.

Piškotek Instagram

Omogoča deljenje vsebine v spletno družbeno omrežje Instagram.

Google & Google Analytics

Google Analytics uporabljamo za analizo prometa na naši spletni strani (število posameznih obiskovalcev, število ogleda vsebin, času preživetem na naši spletni strani, uporabljenih programih za ogled strani). Google Analytics uporabljamo tudi za analizo najbolj zanimivih vsebin na naši spletni strani, ter učinke porabljenega denarja za oglaševanje v Google Ads, kadar se odločimo za oglaševanje določene besede.

Kako pobrišem vse piškotke?

Internet Explorer

Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo o opraviti ročno: (Orodja => Izbriši zgodovino brskanja …); v pogovornem oknu izberejo “Izbriši vse…” oziroma pobrišejo vsaj piškotke in začasne internetne datoteke.

Mozilla Firefox

Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko to opravijo ročno (Orodja => Počisti zasebne podatke …) ali pa prilagodijo nastavitve tako, da se zasebni podatki po vsaki uporabi brskalnika pobrišejo samodejno (Orodja => Možnosti … => Zasebnost => Vselej počisti zasebne podatke, ko se zapre Firefox) in v pogovornem oknu izberejo še Nastavitve …, kjer določijo, kateri podatki naj se izbrišejo.

Kako pobrišem posamezen piškotek?

Internet Explorer

Uporabniki brskalnika Internet Explorer morajo to opraviti ročno: Orodja=> Splošno=>Zgodovina brskanja=>Nastavitve=>v pojavnem oknu izberite Ogled datotek in potem izberete katere želite izbrisati.

Mozilla Firefox

Uporabniki brskalnika Mozilla Firefox lahko opravijo ročno: Orodja => Možnosti => Zasebnost => in v oknu izberite Izbrišite posamezen piškotek, kjer določite, kateri podatki naj se izbrišejo.

Onemogočenje piškotkov

Vi določite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Upravljavec spletne strani www.petos.si:

Inštalacije PETOŠ, Boban Petoš s.p.
Zadnja sprememba te strani je bila 20. 10. 2019